Senaste inläggen

Av Victor och André - 25 augusti 2009 12:46
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1682149/pirate-bay-ligger-nere

Jaha, here we go again...

Nu lipas det ännu mera över Pirate Bay då hemsidan hotas av vite på 500 000 kr. På grund av detta så väljer Black Internet, Pirate Bay's största leverantör, att sluta tillföra kapacitet. Detta beslut togs igår och väntas vara tills de stämningar som lämnades in av amerikanska film- och tv-bolag är avgjorda.


Visst är det illa för "artister" och "skådespelare", som det så sött heter, att hemsidor som Pirate Bay får ladda upp gratis musik och film. Man ser ju på program MTV Cribs hur mycket de lider och vilket h-e deras vardag är. Om man tänker ett steg framåt så skulle man NÄSTAN kunna tro att det är skiv- och filmbolagen som är så giriga och penga-kåta att de inte vill förlora en enda krona på varje låt som produceras. Argumenten till varför Pirate Bay skall förbjudas är, som ni ser, rentav löjliga och när man ser diverse intervjuer med personer från Antipiratbyrån så är det nästan skrattretande. De pratar om hur fel de tycker de är med fildelning, om hur bolag och "artister", älskar hur de försöker påpeka att de är artisterna som drabbas, och hur staten förlorar "massvis" med pengar. Det löjliga är att man påstår att artisterna förlorar pengar på grund av att folk laddar ner deras låtar istället för att köpa dem. Sanningen är den att vad de egentligen tappar pengar på är den kassa provision de får av bolagen vid försäljningen av skivor samt låtar. Det är där det så kallade problemet i den här frågan ligger, men då måste man ju i så fall ge sig på bolagen istället för att stämma och skapa sjuttioelva rättegångar mot Pirate Bay (bland annat...). En ytterliggare detalj är att artisterna, mer eller mindre, tjänar på fildelningen då de får gratis reklam. Pengarna som de "förlorar" tar de igen med hästlängder under sina livekonserter då dessa bara slår nya rekord om och om igen. 


Vad gör man då för att ersätta förlusten av att kunna tanka hem låtar över internet? Jo, Spotify. För varje låt som spelas för respektive artis en slant och man kan lyssna på gratis musik samt att artisterna (säker på att det enbart är artisterna som får slanten?!) tjänar på det. Det här dock misslyckas ganska rejält då man för det första inte kan lyssna på all den musik man vill, dvs. det saknas rejält med band och artister. Inte nog med det, efter ungefär 4 låtar så kommer det en helt skruvat och ointressant reklamsnutt där en hårig man i klänning pratar om något han inte har en j-a aning om. Hur gör man för att slippa det här då? Jo, betala 100kr! Visst, det är en fis i rymden, men det är fortfarande inte gratis. I själva verket så är det nog så både folk och artister föredrar att kunna ladda hem låtar gratis.

Tror du mig inte?

Förklara då varför Magnus Uggla, en av de största artisterna i Sverige, väljer att ta bort sin låtar från Spotify!

"Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music" - Magnus Uggla på sin blogg.


Sony Music äger 6% av Spotify - Spotify är värt 2 miljarder kr - Det betyder att de 6% är värda 120 miljoner kr - Sony köpte de för 30 000: Ja, det är nog artisterna och inte bolagen som tappar pengar...


Sony äger ett par låtar bla Ugglas...


/VG  (Victor)


Ovido - Quiz & Flashcards